Onderdelen van elk zeil

Elk zeil, hoe groot of klein ook, bestaat grotendeels uit dezelfde onderdelen. Ik heb een screenshot van een zeil van internet genomen en voor de duidelijkheid de namen van de componenten eraan toegevoegd:

basisontwerpen van zeilen

Eigenlijk zijn er maar twee basis zeilvormen, dus dat deel is simpel. Je hebt de volgende opties:

  • rechthoekige zeilen
    Zeilen met een voor- en achtertuig
    Zonder twijfel raad ik aan om voor- en achtergetuigde zeilen te gebruiken. Zeilen met een vierkante vorm zijn wat verouderd. Omdat het voor- en achtertuig een ongeëvenaarde mobiliteit biedt, wordt het tegenwoordig door de meeste zeiljachten gebruikt.

Een overzicht van de zeilen van een Bermuda-sloep

Als beginnend zeiler haal ik vaak de tuigage en het soort zeil door elkaar. Ik zou mezelf echter een pauze moeten gunnen, want de tuigage en zeilen van een boot zijn zeer nauw verwant. Elk van hen is opgenomen in het zeilplan.

Een zeilplan bestaat uit:

De term “mastconfiguratie” beschrijft het aantal masten en hun plaatsing.
De vorm en het nut van een zeil worden zijn soort genoemd.
Type tuig beschrijft hoe uw zeilen op uw boot zijn getuigd.
Er zijn talloze zeilen en talloze configuraties beschikbaar (of zeilplannen).

Het meest populaire tuig is de Bermuda Sloep.

De meeste moderne kleine en middelgrote zeilboten zijn geconfigureerd als Bermuda-sloepen. De sloep is voorzien van een enkele mast en twee voor- en achteropgetuigde zeilen. De Marconi Gear is een andere naam voor dit soort rig. Een driehoekig zeil wordt gebruikt bij de Bermuda-tuigage en slechts één kant van het zeil is aan de mast bevestigd.

Meestal is het grootzeil in bedrijf. Afhankelijk van de windomstandigheden kan het worden gereefd en verkleind. Het kan volledig worden gereefd, wat gebruikelijker is bij slecht weer. Als je het nog niet wist, is ‘reefen’ de uitdrukking die door kapiteins wordt gebruikt om het rollen of neerklappen van een zeil te beschrijven.

Grootzeilpatronen

Op naar de zeilen zelf. Aan de giek en achter de mast wordt het grootzeil, dat doorloopt tot aan de achtersteven, vastgemaakt. Er zijn veel verschillende ontwerpen, hoewel ze niet zo heel veel verschillen. Dus de lijst die volgt is enigszins saai. U bent van harte welkom om het te skimmen of snel te scannen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Betrekking hebben

Verwant Nieuws

Nieuws

Laatste Nieuws

niet missen Onze update